540 Wavell Avenue

Respecting the Past

When you need to find new solutions while acknowledging cherished memories, the challenge — and reward — is in finding balance. In this case, it meant helping our clients see why a secondary staircase that their children had run up and down when young needed to be removed in order to meet their desire for a larger kitchen work space, improved traffic flow between rooms and a better connection to their breakfast room.

The promise of a Juliet balcony in the second-floor stair opening helped convince them that this was the way to their vision, while keeping a memento of years past.

The kitchen was opened up, letting natural light flood the space and providing a link to the breakfast room. The hallway to the mudroom is disguised, a visual cohesiveness has been created with existing spaces and the warm, wood-topped island is now the focal point of the kitchen.

This gathering place for their grown kids is now a place for many cherished memories to be created for years to come.