160 Balmoral Place

This project represents the second phase of renovations we have completed on this home. Phase 1 was an addition in 2009 that included the garage and a new private area of the home with three bedrooms, two bathrooms and laundry room.

It was also an example of our sustainable renovations, with a complete home energy retrofit that resulted in a 43% reduction in energy consumption. The only area not updated was the kitchen.

This year it was time to do the kitchen. The homeowner wanted an open-concept kitchen and dining room with a layout that utilizes the space in a cohesive manner. The walls separating the existing kitchen from the rest of the space were removed, requiring us to add a structural element in the attic to avoid having a dropped beam and creating an uninterrupted view.

The kitchen was moved, opening the space up and giving it a “wow” factor when guests enter from the vestibule.

This space is a mix of natural and man-made finishes, from the painted Shaker doors to the marble backsplash. The extensive length of the island acts as the room’s anchor and place to congregate. It is elegantly adorned with a solid walnut overhang and quartz countertop.